Jordvarme

Hvad er jordvarme:

Jordvarme er kort sagt et energitransportanlæg, som transporterer energi fra den kolde jord til husets varme centralvarmeanlæg. Jordvarme er en vedvarende og energirigtig ressource, som udnytter solens varme til opvarmning af dit hus.

Et jordvarmeanlæg består af en varmepumpe (vand-vand) og en jordvarmeslange. Slangen graves ned i din have og udnytter derved solens varme i jorden.

Vand til vand varmepumpe:

Udnytter den varme som er i jordens øverste lag, og som bliver ledt til varmepumpen gennem de væskefyldte slanger der er gravet ca. 1 meter ned i jorden. Vand til vand varmepumpen er ret så effektiv, således, at den kan fungere som husets eneste energikilde.

Afhængigt af husets størrelse og isoleringsgrad nedgraves normalt fra 200 til 600 meter jordvarmeslange.

Jordvarmeslangen påvirker ikke jorden, dyreliv eller afgrøder. Men det har dog lidt at sige hvilken slags jord du har i haven, da fugtigt jord er bedre til at lede varme og vil derfor påføre mere energi til jordvarmeanlægget.

Jo mere sollys dine jordslanger får jo bedre, så undgå at plante store træer eller buske ovenpå jordvarmeslangerne, da de skygger for solens varme.

Jordvarme udnytter solens varme og er derved uden omkostninger for dig. Det er omdannelsen af jordvarme til energi, som koster penge. Selve etableringsudgiften af et jordvarmeanlæg er større end ved andre varmepumper, men alle tal viser, at anlægget har tjent sig selv ind på under 10 år.

Hvilket anlæg skal du vælge:

Klima-Service har god erfaring med jordvarmeanlæg fra DVI. Men Klima-Service anbefaler også anlæg fra andre producenter, som f.eks. Danfoss, Bosch og Vaillant.

Klima-Service har igennem årene arbejdet med flere produkter og vores erfaring viser, at der ikke er den helt store forskel på de forskellige danske, svenske, tyske eller østrigske producenters anlæg.

dviHvad skal du være opmærksom på:

  • At anlægget er af god kvalitet. (Dansk, svensk, tysk eller østrigsk iflg. Klima-Services’  erfaringer)
  • At anlægget er tilpasset huset og dets beboere.
  • At der er den nødvendige størrelse have til den nødvendige slangelængde.
  • Jo lavere fremløbstemperatur desto bedre virkningsgrad.

Fordele ved jordvarme:

For år tilbage havde jordvarme en fordel i en bedre virkningsgrad ifht. en luft til vand varmepumpe. I dag kan en luft til vand varmepumpe være lige så god som en jordvarmepumpe (vand-vand varmepumpe), så den store forskel/fordel ved jordvarme er, at man slipper for luft til vand varmepumpens udedel.

Ulemper ved jordvarme:

Til en 9 kW varmepumpe med 500 m slange, skal der graves 500 m2 have op. Dette skal der ikke ved en luft-vand varmepumpe.

Vil du vide mere om hvordan Klima-Service kan hjælpe dig eller din virksomhed med et jordvarmeanlæg eller andre former for energiforbedringer? Så ring til Klima-Service med det samme. Kontakt her

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone